Sex råd för att minska plötslig spädbarnsdöd

 
1. Låt barnen sova på rygg.
 
Sedan råden kom om att barnen ska sova på rygg för 20år sedan så har spädbarnsdöd minskat med 85%.
 
2. Avstå från nikotin
 
Om man röker så finns det många risker för bebisen. Ju mer du röker deså mer chans är det för dödföddhet och plötslig spädbarnsdöd. Det finns också mycket mer farliga risker med att röka till exempel att barnen inte växer som den ska. Dessutom, visste du att varje gång du röker så är det som om någon klämmer åt i navelsträngen så att bebisen inte får något syre? Hemskt! 
Man ska helst avstå att röka när bebisen har kommit också och absolut inte ha bebisen nära en rökande person.
 
3. Se till att ansiktet är fritt, att barnet är lagom varmt och kan röra sej

Bebisar ska inte sova med täcke utan med en tunn filt eller inget alls.(den ska naturligtvis ha pyjamas på sej) Om bebisens huvud täcks av något så ökar risken.
Spädbarn ska ju hållas varma, men inte för varma. Om bebisens händer är kalla så betyder det inte att den fryser. Känn istället i bebisens nacke för det är där man känner hur varm den är.
Bebisar känner sej trygga när dom ligger tajt eftersom det känns som att ligga i mammans mage. Men man ska inte ha bebisen för tajt. Den måste kunna röra på armar och ben, att linda in den i en fillt när den ska sova är alltså inte bra.
 
4. Spädbarn under 3 månader sover säkrast i egen säng

Risken för spädbarnsdöd ökar om man samsover med barn under 3 månader, alltså sover med ditt barn tillsammans i din säng. Om man dessutom röker, dricker alkohol eller tar lugnande så ökar risken ännu mer. Om det är så att barnet verkligen inte kan sova i egen säng och behöver din närhet för att kunna sova så kan den ligga i ett babynest bredvid dej i din säng. Så att den har din närhet men ändå har eget space. Men då är det viktigt att barnet sover uppe vid ditt huvud så att det inte är nån risk att den får ditt täcke över sej.
 
5. Amma om det är möjligt

Bröstmjölk ger ett skydd mot virusinfektioner som ökar risken för plötslig spädbarnsdöd, det är därför bra att amma ditt barn. Barn som ammas sover dessutom inte lika djupt som barn som får ersättning. Vissa ser det som en dålig sak men det är tvärt om för om barnet skulle få andningssvåringheter eller andningsuppehåll så vaknar de mycket enklare
 
6. Napp kan användas när spädbarnet ska sova

Napp när barn sover gör så att barnet inte glömmer bort att andas och nappen hjälper till att hålla luftvägarna öppna.
 
 



Ida Nilsson

Man gör vad man kan såklart som föräldrar men det är bra att påminnas ibland! :) Man läser nu mycket som gravid, tror det bästa är att lita på sig själv och handla med förnuft :)



URL: http://idacnilssons.blogg.se/


tommy

bra tips



URL: http://investerasmart.blogg.se


Hanna Karlsson

Vilken gullig bebisbild.



URL: http://hannafialotta.blogg.se/





NAMN
 

MAIL


URL





Remember me