The marshmallow test

 
The marshmallow test är ett test där man ska testa småbarns tålamod genom att sätta en eller flera 3-5 åringar(ca) i ett rum utan sysselsättning och så ger man dom en marshmallow var(eller om man väljer att ha någon annan godis går också bra) och säger att det är deras marshmallow och att dom får välja att äta den nu eller att dom väntar medans den vuxna går ut ur rummet en stund(15-20 minuter) och när hon/han kommer tillbaka in till rummet så får dom två stycken marshmallows istället för en. Men bara om dom inte har ätit något av marshmallowen dom fick innan man gick.
Vissa väljer då att äta upp marshmallown direkt, vissa försöker att hålla sej men kan inte och äter tillslut upp den och så är det vissa som klarar sej från att äta den och belönas med en till.
 
Jag tycker det här låter som en jätte rolig grej att testa för skojs skull och jag kommer säker testa det med Melanie, om jag nu kommer ihåg det när hon är större såklart.
 
Men visste ni att vissa tar det här seriöst och gör det inte för skojs skull utan forskar om det? Marshmallowtestet räknas till och med som det viktigaste i psykoligins historia.(what!?) Och det finns de som säger att de barn som klarade av att inte äta marshmallown också fick bättre betyg i skolan, är socialare, jobbar hårdare, har lägre BMI, har bättre självkänsla och klarar av stress bättre än de som inte klarade av att låta bli marshmallown. 
Jag tycker det låter lite konstigt att bara för någon klarade sej från att äta en marshmallow så lyckas dom bättre i livet... Men det kanske är sant, det vet ju inte jag så jag kan ju inte säga så mycket.
 
Jag tycker ju att man inte borde ta det här så seriöst utan bara göra det för skojs skull. Det är ju liksom stor skillnad på hur man är när man är ett litet barn och hur man är när man är vuxen. Jag tror att vuxna skulle klarat testet mycket enklare.
Vad tycker ni? Skulle jätte gärna vilja läsa olika åsikter och se vad andra tycker.
 
Det finns videos ni kan kolla på på youtube när barn gör det här testet och för att komma till dom så är det bara att klicka Här eller Här. (Gick inte att bädda in videoklippen)



Jonna

Läser psykologi i skolan och just det där testet pratade vi om för inte alls så länge sedan.

Vad man egentligen ville testa från allra första början var vid vilken ålder ett barn utvecklar ett konsekvenstänk. Du skulle ju antagligen inte äta upp den eftersom att du vet att 20 minuter inte är särskilt lång tid och det är värt att vänta för att få en till. Men barn tänker inte så, speciellt inte 3-åringar. Då finns bara "här och nu" och även om man säger det, så förstår dom inte fullt ut att dom faktiskt skulle få en hel marsmallow till om dom väntade.

Jag tycker alltså att det är ett väldigt intressant test. Sen huruvida precis alla som klarar det där testen har en viss högre social förmåga etc, det går säkert att diskutera vidare på då det självklart är väldigt individuellt.



URL: http://norinjonna.blogg.se





NAMN
 

MAIL


URL





Remember me